jutjuberi.com – Aktuelne vesti o balkanskim jutjuberima

RUSIJA: Putin potpisao nove zakone, cilj je da se oslabi uticaj društvenih mreža

Fotografija je preuzeta sa sajta: pri.org

RUSIJA: Putin potpisao nove zakone, cilj je da se oslabi uticaj društvenih mreža
23 januara
12:54 2021

Jedan od novih zakona omogućuje Rusiji da blokira ili ograniči pristup internet stranicama koje „diskriminišu“ ruske medije

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas niz zakona kojima su državi data nova ovlašćenja, a cilj im je da se ograniči delovanje velikih američkih društvenih mreža, klasifikuje pojedince u kategoriju stranih agenata i spreči otkrivanje ličnih podataka pripadnika bezbednosnih službi.

Novi zakoni, koji omogućuju i ograničenja protesta, daju 68-godišnjem Putinu priliku da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata u Kremlju umesto da odstupi 2024. godine, kako je trebalo da bude u skladu sa zakonom, piše agencija HINA, a prenosi “Index”.

Zbog ostalih reformi, poput one kojom se bivšim predsednicima omogućuje doživotni imunitet od kaznenog progona, analitičari su dugo spekulisali o Putinovim planovima, jer su odnosi između Moskve i Zapada ponovo zategnuti posle navodnog pokušaja trovanja velikog kritičara Kremlja, Alekseja Navalnog.

Veći suverenitet Rusije na internetu

Jedan od novih zakona omogućuje Rusiji da blokira ili ograniči pristup internet stranicama koje „diskriminišu“ ruske medije, što je deo Putinove kampanje čiji je cilj da se povećati ruski „suverenitet na internetu“.

Tviter neke ruske medije označava kao „medije bliske državi“, što je potez koji službena Moskva smatra uvredljivim. Oni koji podržavaju novi zakon, iznose pritužbe na predrasude koje iskazuju Fejsbuk, Tviter i Jutjub.

Drugim se zakonom uvode velike novčane kazne u iznosu do 20 odsto prošlogodišnjeg prometa za veb stranice čija je baza u Rusiji, koje ponovo ne uklanjaju zabranjene sadržaje, a to su, po mišljenju ruskih zakonodavaca, i Jutjub i Fejsbuk često izbegavali da to učine.

Trećim propisom zabranjuje se otkrivanje ličnih podataka pripadnika ruskih bezbednosnih službi, snimaka koji ponekad „procure“ na internetu, te ih onda novinari koriste tokom praćenja tajnih operacija.

Ostali novi zakoni omogućiće uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama, kao i uvođenje novih propisa kojima će se zabranjuje finansiranje protesta tzv. stranih agenata. Takođe, novi propis omogućava i zabrana nekih skupova.

Zahvaljujući novom zakonu, vlast će u skladu s novim ovlašćenjima moći da pojedince označi kao strane agente i da ih pošalje u zatvor na pet godina ukoliko ne budu tačno prijavili svoje aktivnosti.

(Tekst je preuzet sa sajta: Telegraf.rs)

O autoru

Igor Stanković

Igor Stanković

Slicni clanci

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Oceni sajt jutjuberi.com U toku

 • Odličan je!
  80% 367 / 458
 • Solidan, može bolje.
  10% 47 / 458
 • Dosadan i loš.
  9% 44 / 458

Najnovije ispovesti

 • NoName:
  Iskreno voleo bih da postanem slavan jutjuber... Ne znam, možda bi me novac kasnije iskvario??? »
 • pametan:
  Prodajem prasići... Svi zainteresovani javite se na br.060/1234567 😉😄 »
 • anonimna:
  Meni je najlepši ubedljivo Andrija Jo. Stalno pratim kada izbaci nov video. Nažalost, teško da... »
 • nidza:
  moj najlepsi dan u zivotu je bijo kada sam se slikao sa Jankom... Ja sam... »
 • maki:
  Cao svima. Moja omiljena jutuberka je Ana Lazarevic i zelim joj sve najbolje! Samo napred... »

Lajkuj nas i prati na Fejsbuku

STATISTIKA NAŠEG PORTALA

895431
Total
Visitors