jutjuberi.com – Aktuelne vesti o balkanskim jutjuberima

CESID: Jutjub, Instagram i Fejsbuk – najkorišćenije društvene mreže u Srbiji

Fotografija je preuzeta sa sajta: N-UM.com

CESID: Jutjub, Instagram i Fejsbuk – najkorišćenije društvene mreže u Srbiji
22 januara
13:32 2021

Jutjub, Instagram i Fejsbuk su najkorišćenije društvene mreže u Srbiji, pokazuje istraživanje koje je sproveo CESID.

Jutjub svakoga dana koristi 56 odsto ispitanika, Fejsbuk 58 odsto, a 56 odsto građana Srbije je svakoga dana na Instagramu, navodi se u istraživanju koje je sproveo CESID na uzorku od 1.198 građana starosti između 12 i 60 godina.

TikTok, društvenu mrežu kojoj popularnost polako raste, koristi 16 odsto ispitanika svakoga dana, dok većina ispitanika (77 odsto) ne koristi ovu društvenu mrežu, navodi se u istraživanju.

Građani Srbije u najvećem procentu (46 odsto) izdvajaju Fejsbuk kao društvenu mrežu koju koriste za informisanje o svakodnevnim dešavanjima. Žene pretežno koriste Fejsbuk i Instagram za informisanje, dok muškarci pretežno ne koriste društvene mreže ili koriste Tviter, pokazuje istraživanje.

Za komunikaciju građani i dalje najviše koriste Viber, čak 80 odsto ispitanika svakodnevno koristi ovu aplikaciju.

Za čitanje informativnih sadržaja osam odsto ispitanika koristi Fejsbuk redovno, 19 odsto često, a 43 odsto povremeno. U istraživanju se navodi da što je generacija starija, češće se čitaju informativni sadržaji na Fejsbuku.

Najviše ispitanika pročita tek deo vesti na Fejsbuku (37 odsto), 34 odsto ispitanika pročita samo naslov, dok celu vest pročita 23 odsto ispitanika. Fejsbuk alat koji se najviše koristi je Mesindžer i upotrebljava ga 83 odsto korisnika. Nešto ispod polovine ispitanika (46 odsto) služi se Fejsbuk grupama, dok 43 odsto koristi storije, podaci su iz istraživanja.

Preko trećine ispitanika (35 odsto) na Instagramu prvo pogleda storije najbliže rodbine i prijatelja, odnosno 17 odsto postove najbliže rodbine i prijatelja. Da im je važniji stori od posta navodi 39 odsto ispitanika, dok 34 odsto korisnika ove društvene mreže navodi da im je svejedno. Nešto više od pola ispitanika koriste Instagram poruke i video pozive (54 odsto), nalazi su Cesidovog istraživanja.

Tik Tok najviše koriste mladi između 12 i 23 godine

Tik Tok mrežu dominantno koriste ispitanici koji pripadaju generaciji Z (od 12 do 23 godine), pogotovo mlađi deo ove populacije. Građane Srbije na TikTok najviše privlače zanimljivi i smešni video sadržaji (38 odsto), pokazuje istraživanje.

Na TikToku se najviše prate popularni influenseri (37 odsto), dok 26 odsto ispitanika navodi anonimne i duhovite ljude na mreži. Jedna trećina učesnika u istraživanju kaže da pasivno prati influensere, odnosno čita ili gleda njihove postove 33 odsto ispitanika.

Čak 72 odsto u populaciji mlađih (izmedju 12 i 17 godina) aktivno ili pasivno prati influensere, odsnosno 49 odsto u populaciji između 18 i 23 godine, stoji u istraživanju.

Građani influensere uglavnom prate na Jutjubu ili Instagramu, zato što obrađuju teme koje ih interesuju, 18 odsto ispitanika kaže da je to prednost u odnosu na ostale kanale informisanja. Preporuke influensera utiču na jednu četvrtinu ispitanika i to najviše na mlađe pripadnike generacije Z, (54 odsto) dok najmanje utiču na pripadnike bejbi bumera (između 54 i 60 godina) svega 2 odsto.

Istraživanje je sproveo CESID u saradnji sa Propulsion uz podršku USAID u okviru Projekta za podršku medijskim inicijativa i partnerstvima, u periodu od 25. avgusta do 10. septembra na teritoriji Srbije.

(Tekst je preuzet sa sajta: N1Info.rs)

O autoru

Igor Stanković

Igor Stanković

Slicni clanci

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Oceni sajt jutjuberi.com U toku

 • Odličan je!
  80% 367 / 458
 • Solidan, može bolje.
  10% 47 / 458
 • Dosadan i loš.
  9% 44 / 458

Najnovije ispovesti

 • NoName:
  Iskreno voleo bih da postanem slavan jutjuber... Ne znam, možda bi me novac kasnije iskvario??? »
 • pametan:
  Prodajem prasići... Svi zainteresovani javite se na br.060/1234567 😉😄 »
 • anonimna:
  Meni je najlepši ubedljivo Andrija Jo. Stalno pratim kada izbaci nov video. Nažalost, teško da... »
 • nidza:
  moj najlepsi dan u zivotu je bijo kada sam se slikao sa Jankom... Ja sam... »
 • maki:
  Cao svima. Moja omiljena jutuberka je Ana Lazarevic i zelim joj sve najbolje! Samo napred... »

Lajkuj nas i prati na Fejsbuku

STATISTIKA NAŠEG PORTALA

895467
Total
Visitors